Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van de website te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod op deze website en op websites van derden te verhogen. Indien je op akkoord klikt geef je hiervoor toestemming. Klik op instellingen om aan te geven welke cookies je accepteert.

Lees ons privacy statement of onze cookieverklaring voor meer informatie.

24-Jul-2019

Sabina, 42 jaar - Verpleegkundige Penitentiaire Inrichting​​​​​​​ Rotterdam

Sabina, 42 jaar - Verpleegkundige Penitentiaire Inrichting​​​​​​​ Rotterdam

Nieuwe uitdaging

‘Sinds zes weken werk ik via Care4 Group bij PI Rotterdam De Schie als verpleegkundige bij de medische dienst. En daar ben ik echt heel enthousiast over! Vanaf dag één voelde ik mij welkom in het team. Ik moet nog veel leren, maar heb leuke collega’s die ik alles mag vragen. De sfeer is open en er is oog voor elkaar. Echt leuk. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. De afwisseling geeft mij een kick: het werkveld en de verschillende mensen waarmee ik te maken heb. Ik heb fijne werktijden die passen bij mijn privésituatie. Hier zit ik op mijn plek.

Mijn werkdag in een notendop

’s Ochtends word je gefouilleerd en je tas gaat door de scanner. Mijn telefoon mag niet mee naar binnen. De deuren worden voor me open en dicht gedaan. Overal hangen camera’s. Dit biedt veiligheid, zonder dat je het gevoel hebt te veel in de gaten te worden gehouden. De taken worden verdeeld binnen het team en vervolgens ga je aan de slag. Ik draai dan een verpleegkundig spreekuur en bevraag de gedetineerden over hun klachten. De gedetineerden worden gefouilleerd, dus je bent en voelt je altijd veilig. De medische dienst is een aparte afdeling, op een kantoorgang. Ik kom dus niet in de cellen. Je bent niet alleen verpleegkundige, maar belt bijvoorbeeld ook voor overleg met een ziekenhuis, de apotheek of een psychiater. Uiteraard hoort de nodige administratie erbij.

Het is zeer afwisselend werk: een spoedje, iemand met hartklachten, een blauw oog door een vechtpartij. Als er wat gebeurt, moet ik snel beslissingen nemen. Het is belangrijk te weten met wie je te maken hebt en hoe je het beste met de gedetineerde omgaat. De stemming van iemand met psychische problemen kan bijvoorbeeld ineens omslaan. Het komt dus aan op je inschattings- en inlevingsvermogen. Verder moet je je mannetje staan en je niet snel geïntimideerd voelen door een grote mond. Daar moet je tegen kunnen en het afdoen met een grapje. De dagen zijn afwisselend en vliegen voorbij. En daar hou ik van. 

Zoektocht

Jarenlang werkte ik bij defensie. Als soldaat, en later als tankchauffeur. Daar deed ik de opleiding tot verpleegkundige. Ik ben op uitzending naar Afghanistan geweest: een zeer zelfstandige job. Je verleent vaak zelf de benodigde hulp, want er is niet altijd een arts aanwezig. Dan neem je beslissingen en voer je handelingen uit die je normaal niet mag als verpleegkundige, maar waar defensie je wel voor heeft opgeleid. Dat zelfstandige werken zat er bij mij dus al jaren in. En ook dat ik hou van een bepaalde werkspanning.

Wat ik na defensie zou gaan doen, wist ik niet. In een ziekenhuis of verzorgingstehuis kom ik niet tot mijn recht, met name omdat ik dan een zekere spanning, vrijheid en zelfstandigheid mis. Een kennis van mij werkt bij de politie met arrestanten. Daar mocht ik een dagje meelopen. Dat vond ik zo leuk dat ik er ben gaan solliciteren. Maar helaas waren alle functies op hbo-niveau. Ik heb goede papieren en ben een ervaren verpleegkundige door mijn militaire achtergrond, maar werd steeds afgewezen omdat ik niet van het hbo kwam.

Vorig jaar stuurde ik mijn cv naar Care4 Group. Al snel belden ze mij voor een afspraak. Ik gaf aan wat ik eigenlijk al jaren wilde gaan doen, maar dat ik er niet kwam door het ontbrekende papiertje. De competenties zijn er, en die zagen ze ook bij Care4 Group. Ze hebben er alles aan gedaan om mij aan het werk te krijgen bij de PI. Ik kon al snel op gesprek komen bij De Schie en ben direct aangenomen.  

Opleiding

Toen ik bij De Schie begon, ben ik direct gestart met de cursus voor justitieel verpleegkundigen. Care4 Group begeleidt me hierbij. In de cursus leer je meer over het werken in een justitiële inrichting. Zoals over psychische ziektebeelden en hoe je daar het beste mee omgaat. En over voeding en hygiëne bij ziektes als hiv en soa’s, en voorlichting geven over de preventie ervan. Verder leer je zelf diagnosticeren om je werk nog beter te kunnen doen. Anders dan in een ziekenhuis, zijn artsen zijn nu eenmaal niet de hele dag aanwezig bij een PI. Deze opleiding is een mooie verdieping van mijn vakgebied.  

Nieuwe collega’s

Iemand die zich een verpleegkundige+ voelt, past zeker bij een PI. Hier ben je verpleegkundige op een manier die nooit standaard is. Je werkt zelfstandig en weet wat er speelt. Bovendien zorgt het werken met gedetineerden voor de nodige uitdagingen en een afwisselende werkdag. Veroordeeld of niet, het gaat altijd om mensen die recht op zorg hebben.’

Sabina, 42 jaar - Verpleegkundige Penitentiaire Inrichting​​​​​​​ Rotterdam