Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van de website te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod op deze website en op websites van derden te verhogen. Indien je op akkoord klikt geef je hiervoor toestemming. Klik op instellingen om aan te geven welke cookies je accepteert.

Lees ons privacy statement of onze cookieverklaring voor meer informatie.

01-Sep-2023

In de schoenen van helpende plus in opleiding: Hilde

“Daar begon het toch weer te kriebelen om weer "echt" in de zorg aan de slag te gaan. Vanwege mijn eerdere positieve ervaringen heb ik weer contact opgenomen met Care4Flex.”

Van huis uit ben ik jurist, maar inmiddels ruim 10 jaar geleden ben ik door vrijwilligerswerk in aanraking gekomen met het werken in de zorg. Bijna 3 jaar heb ik als vrijwilliger in een restaurant gewerkt in een verpleeghuis vlakbij mijn huis. Daar konden bewoners 1 keer per maand samen met hun familie genieten van een mooi aangekleed 3-gangendiner in het restaurant. Ik raakte daar geïnteresseerd in de diverse ziektebeelden en bijbehorende symptomen. Ik werkte toen echter al fulltime als jurist, dus in eerste instantie heb ik via thuisstudie alleen het theoriegedeelte van de opleiding Helpende afgerond. Toen ik ontdekte dat ik "enkel" nog een stage en toetsen Nederlands en Rekenen hoefde te maken om het diploma Helpende te halen, besloot ik na overleg met mijn werkgever de gok te wagen. Door mijn juridische achtergrond was er wat huiver bij zorgorganisaties om mij een stageplek aan te bieden. Uiteindelijk durfde een particulier tehuis voor dementerenden het wel aan en dit bleek voor mij de perfecte stageplek. Ik werkte tijdelijk 3 dagen als jurist en liep 3 dagen stage in het tehuis. 

Door deze stage raakte ik geïnteresseerd in de opleiding Helpende Plus. Er was op dat moment echter sprake van dat de functie helpende plus zou verdwijnen vanwege steeds hogere kwaliteitseisen. In maart 2015 heb ik mijn baan als jurist opgezegd en ben ik -weer via thuisstudie- begonnen aan de opleiding Verzorgende-IG. Naast deze opleiding werkte ik als helpende via Care4Flex. Maar door het ontbreken van een skills lab bij mijn thuisstudie lukte het mij niet alle verpleegtechnische handelingen af te ronden. Hoewel ik de opleiding verder helemaal afgerond had, ben ik maart 2017 uit frustratie gestopt met de opleiding en met het werken in de zorg en weer fulltime als jurist aan de slag gegaan. Wel deed ik af en toe nog vrijwilligerswerk in de zorg.  

Door de oproep in coronatijd om je aan te melden als je een diploma in de zorg had, ben ik in coronatijd bij een tehuis voor dementerenden terechtgekomen. Hier heb ik 2 jaar in de weekenden op huiskamers gestaan. Daar begon het toch weer te kriebelen om weer "echt" in de zorg aan de slag te gaan. Vanwege mijn eerdere positieve ervaringen heb ik weer contact opgenomen met Care4Flex. Ik werk nu doordeweeks fulltime als jurist en daarnaast werk ik met name in de weekenden en soms op een avond voor Care4Flex. Bij Care4Flex zijn ze flexibel en denken ze met je mee. Ik ga dit najaar via Care4Flex met de opleiding Helpende Plus beginnen. Gelukkig heb ik ook in mijn functie als jurist nog steeds een flexibele werkgever. Ik kreeg snel akkoord om een paar maanden minder uren te werken zodat ik overdag naar school kan. 

Andere mensen zien mijn leven vaak als druk, maar zelf ervaar ik dat niet zo. De combinatie van het juridische werken met je hoofd en het meer praktische werk in de zorg is voor mij de perfecte combinatie.